Att hitta badleksaker till barnen

Badleksaker är ett effektivt sätt att göra badstunden lite roligare för barnen. Det finns en uppsjö leksaker på marknaden som är tänkta för vattenlek i badkar, bassäng eller på stranden. Naturligt nog, eftersom det handlar om vattenlek, är den stora merparten gjorda av plast.

Vanliga badleksaker är skopor och kannor, små plastbåtar och badankor i olika utföranden. Badleksaker ser ofta lockande och färgglada ut och har definitivt sina pedagogiska poänger.

Små barn och stimulans i badet

Men det är ofta riktigt små barn som behöver extra stimulans i badet, små barn som också gärna tuggar och smakar på sina badleksaker. Då är det naturligtvis önskvärt att samma leksaker inte innehåller några oönskade ämnen. Tyvärr är det ofta inte så.

badankor

Badleksaker produceras ofta i Kina, i stora fabriker med dåliga villkor och arbetsförhållanden för arbetarna. Badleksaker som säljs i den gängse leksakshandeln är förvisso CE-märkta och uppfyller kraven från EUs direktiv EN71. Men detta är långt ifrån en garanti för att badleksakerna är fria från skadliga och hormonstörande ämnen.

Kända ämnen som kan förekomma i plast är t ex PVC, BPA eller ftalater.

Mjuka badankor

Många badleksaker är inte heller speciellt hygieniskt utformade. Olika varianter av mjuka badankor har ofta ett hål som tar in vatten. En grogrund för smuts och bakterier som stannar kvar inuti badleksaken och följer med i nästa bad.

Så vad ska man då tänka på för att undvika de riktigt dåliga alternativen till badleksaker? Välj bättre material, köp leksaker i en seriös butik och kontrollera märkning och tillverkning.

Badleksaker och badankor i naturgummi

Den klassiska badankan var från början gjord av naturgummi, och idag har denna variant blivit mer populär igen, istället för badankor av plast. Badleksaker av rent naturgummi innehåller inga skadliga ämnen och har heller oftast inget hål is sig, så man undviker även smutsansamlingar.

Det finns även andra badleksaker som är tillverkade av återvunnen, livsmedelsgodkänd plast. Det är stimulerande och roliga leksaker från producenter med en tydlig grön och ansvarstagande profil. Det handlar om kvalitetsleksaker som håller mycket längre. Ett bättre val trots det högre priset, i jämförelse med slit- och slängleksaker

Det finns få leksaker av bioplast än så länge, men vi har lyckats hitta strandleksaker av bioplast baserad på majs. Ett mycket bättre miljöval i jämförelse med vanliga badleksaker i plast som skräpar ner haven om de spolas ut till havs.

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr
preloader