Leksak efter ålder

Hur väljer man egentligen leksaker som passar barn i olika åldrar? Barn är väldigt olika men utvecklingen är snarlik och olika typer av leksaker passar därför också bra i olika åldrar. Denna lilla guide kan både hjälpa dig som förälder att köpa leksaker till ditt barn eller dig som vän eller släkting som ska köpa present till en bebis eller ett småbarn.

Barn upp till 1 år

Små bebisar och barn under 1 år lär känna och upptäcker världen, det gör de genom att använda sina sinnen för att smaka, känna och titta.

För så här små barn ska leksakerna stimulera just dessa sinnen och de får inte vara för små så att barnen sätter i halsen då allting har en tendens att hamna i munnen under detta första år.

Bra leksaker för så här små barn är babygym, klossar att bygga med, träleksaker, speldosor som spelar musik och olika bitleksaker.

Barn från 1 – 3 år

Lite större barn stoppar inte längre saker i munnen i samma utsträckning utan vill istället utforska omvärlden och sin omgivning. Även om barnen börjar bli mer sociala varelser leker de oftast själv och hellre bredvid andra barn än tillsammans. Detta kallas för bredvidlek och det ser man ofta små 1- och 2-åringar göra i förskolan.

De små barnen härmar också ofta vuxna och låtsas t.ex. att prata i mobilen (som de har sett mamma och pappa göra), duka fram på bordet eller låtsas städa med en leksaksdammsugare.

Många barn i denna åldern gillar därför den här typen av leksaker som påminner om de vuxnas värld – leksakstelefoner, leksakskök och leksaksmat.

Barn i 1 – 3 års åldern gillar också att skapa på olika sätt – pennor, kritor, lera, tuschpennor och liknande är ofta uppskattade tidsfördriv.

Hitta leksaker till barn från 3 – 5 år

Lite större barn från 3 upp till 5 år leker inte längre bara själv utan vill även samspela med andra barn. Vid den här åldern är barnen mer aktiva och gillar lekar ute där man är aktiv. Bollar, hopprep och andra redskap uppskattas av barn i denna åldern.

Många barn i 4 – 5 års åldern gillar rollekar och att klä ut sig. Det kan handla om att klä ut sig till sina hjältar eller andra karaktärer de känner igen från sagor, filmer eller serier.

Även leksaker där man skapar uppskattas av barn över 3 år, hit hör LEGO och Brio-tåg.

Lämna en kommentar

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr
preloader