Leksaker 3 år

leksaker till barn 3 år

När du väljer leksaker till ett barn i 3 års åldern finns det några saker att tänka på. 3-åringen blir allt mer självständig – ”kan själv” – och det är det viktigt att tänka på också när man köper presenter eller väljer leksaker till treåringen.

Även om treåringen har utvecklats mycket från tvåringen i sitt sätt och vill konversera och samtala med vuxna och andra barn, så är treåringen ändå bara ett barn och har exempelvis en livlig fantasi där både spöken och troll kan vara verkliga.

3-åringar vill ha roliga, utmanande och interaktiva. Några exempel på leksaker som treåringar brukar gilla att leka med är:

  • Leksakskök
  • Dockor och dockhus
  • Bilar och fordon
  • Byggklossar, Duplo och Lego
  • Enklare instrument för sång och musik
  • Leksaker för att laga låtsasmat

Här tipsar vi om just sådana leksaker och visar var du kan köpa dem till bäst pris.


Lego Duplo med lastbil och grävmaskin

lego duplo

För barn som gillar bilar, fordon och byggarbetsplatser finns det Lego Duplo med både lastbil och grävmaskin. Byggsatsen har stora duploklossar så att man med bara några bitar kan bygga ihop ett helt fordon. I denna byggsats finns skopa som kan lyfta upp stenar och klossar.

Lego Duplo med arbetsfordon passar för barn på ca 2 – 3 år.


Pussel med 10 – 30 bitar

Bamse träpussel - lämplig present till 3-åringen

Enklare pussel med upp till ca 25 – 30 bitar passar perfekt som leksak till 3-åringen. Då treåringen inte alltid är så försiktig med sina leksaker rekommenderar vi träpussel som är betydligt mer slitstarkt än pussel i kartong eller papp.

Pussel för barn med djur och bondgårdar är vanligt och populärt i denna åldern. Även pussel med motiv från något som barnet gillar är en bra idé, t.ex. Greta Gris, Disney-motiv eller Bamse.


LEGO Duplo till 3-åringen

duplo klosslåda till kreativa 3åringar

En treårig pojke eller flicka är ännu oftast för liten för vanligt Lego men Lego Duplo passar perfekt för den kreativa lilla treåringen som vill kunna bygga, skapa och stapla.

Med Lego Duplo kan barnet få bygga ihop en brandstation, polisstation, nöjespark eller bondgård med de enkla instruktioner som medföljer. Även föräldrar kan hjälpa till att bygga och skapa och kanske kan få känna sig lite som barn på nytt.

Det finns även Duplo Klosslåda med duplobitar i många olika färger och utformningar för att kunna skapa mer britt. Vi rekommenderar Duplo Klosslåda om du ska köpa present till en 3-åring då detta är ett set som passar bra till i princip alla treåringar – pojkar såväl som flickor. Duplo passar även bra som leksak för 2-åringen.


Leksakskök som present till 3-åringen

leksakskök till 3åringen

Då 3-åringen gärna härmar oss vuxna och våra beteenden – pratar i mobilen, trädgårdsarbete, tömma diskmaskinen – passar även ett leksakskök bra in i bilden. I leksaksköket finns både spis med två plattor, diskbänk, ugn, kran och diskho.

Allt som behövs för att den lilla treåringen ska kunna laga mat – precis som mamma och pappa.


Leksakspiano

Med ett fint litet leksakspiano kan 3-åringen sitta och plinka och lära sig mer om toner och musik. Väljer du ett lite finare leksakspiano blir det även till en fin inredningsdetalj i barnrummet.


Roliga magnetbokstäver

Magnetbokstäver är både roliga och pedagogiska leksaker som passar för barn från ca 3 år och uppåt. Även om treåringen ännu inte kan skriva eller läsa så kan det här vara ett första sätt att börja bekanta sig med olika bokstäver och experimentera. Även större barn och vuxna kan vara med och bygga ihop ord. Försök lära barnet att skriva sitt egna namn med magnetbokstäver.

Bokstäverna i detta setet är 3 cm höga, kan fästas med magnet på t.ex. kylskåp och det finns ca 50 olika bokstäver i paketet.


Brio Tågset för 3-åringar

brio safari till 3-åringen

Treåringen klarar av lite mer avancerade tågbanor än tvååringen (där vi istället rekommenderar Min första järnväg) och en kul och lite mer utmanande tågbana är Brio worlds ”Safari Äventyrsset”.

I denna spännande tågbanan finns många spännande vilda djur som lejon, elefanter, giraffer samt ett safaritåg som åker genom djungel och upp över bergen.


Elbil som går att fjärrstyra (för barn från 3 år)

elbil till treåringen

För ett treårigt barn med bilintresse så är en elbil en riktigt rolig leksak. Vanligtvis sitter ett 12V batteri som fulladdat räcker till minst 60 minuters körning. Flera elbilar till barn har även ett säte bredvid så att lillebror eller lillasyster kan få åka med.

Som en säkerhetsåtgärd medföljer fjärrkontroll så att du som förälder kan ta över kontrollen över bilen om det skulle behövas.

Att tänka på när man köper present till 3-åringen

Det är inte alltid enkelt att hitta en bra present till 3-åringen. Här är några saker som är bra att tänka på som underlättar när du väljer en lämplig leksak:

  • Säkerhet: Se till att leksaken är säker för en 3-åring att leka med och inte innehåller skadliga material.
  • Anpassad efter barnets ålder: Se till att leksaken är lämplig så att den passar en 3-årings utvecklingsnivå och förmåga.
  • Barnets intressen: Tänk på vad den 3-åriga personen är intresserad av, som tecknade figurer, musik, att teckna eller aktiviteter de gillar.
  • Stimulerande: Se till att leksaken är utmanande och ger möjlighet till kreativitet och lärande. Undvik ”tråkiga” leksaker som inte bjuder in till lek. Då blir de ofta bara liggande.

Artikel tillagd till varukorg.
0 artiklar - kr
preloader